keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Suppilovahveroilla täytetty lihamureke


Vaihtelua arkiruoalle saa maustamalla lihamurekkeen sienillä. Käytin kuivaamiani suppilovahveroita, mutta yhtä hyvin voi käyttää muita kuivattuja, pakastettuja tai tuoreita sieniä. Näin keväällä on hyvä käyttää syksyn satoa pois, jotta saa taas tilaa seuraavalle sadolle. Muistutettakoon vielä, että sienet ovat mahdottoman hyvää herkkua!

Sienitäytettä voi käyttää myös levitteenä leivälle tai kääretortussa. Sienitäytteestä saa hyvän alkupalan pienelle leivänsiivulle sipaistuna tai sikurilehden päälle annosteltuna, paprikasiivulla ja persiljalla koristeltuna.

Miehelleni sanoin, että tämä mureke on siitä erinomainen arkiruoka, koska se valmistuu niin vaivattomasti. Noh, melkein vaivattomasti. Murekkeen tekemisessä ei ole mitään vaikeaa, mutta alkuvalmisteluihin  kuten silppuamiseen ja kasvisten kuullottamiseen menee pieni tovi. Toisaalta puuhastelun päätteeksi on valmiina hyvää ruokaa.

Mietin, että tämä hevosenlihahäly on siitä hyvä juttu, että tulee pohdittua tarkemmin mitä oikein syö ja ruokaansa laittaa. Ei sillä, että olisin saanut mitään kauheaa sätkyä, kun valmisruokiin oli tungettu hevosenlihaa. Pointti oli lähinnä siinä, että valmisruokiin laitetaan milloin mitäkin lisukkeita ja pahimmillaan - kuten hevosenlihaepisodissa - tuoteselosteesta ei välttämättä selviä olennaisia seikkoja.  Tämä kuluttajan harhaanjohtaminen ärsyttää suunnattomasti. Onneksi meidän taloudessa ei eineksiä juuri käytetä. Toisaalta mietityttää myös se, mitä ravintoloissa ruoan joukossa on. Ravintoloissahan ei ole varsinaista tuoteselostetta annoksista, menussa kerrotaan pelkästään annoksen nimi ja mahdollisesti keskeisimmät  ainesosat. Rakastan hyvää ruokaa ja nautin ylen paljon hyvin valmistetusta ruoasta. Lapsiperheenä on tullut käytyä "arkisissa" ravintoloissa, joissa ruoka usein on kyllä kauheaa, eineksen oloista pöperöä. Ystäväni sanoi kerran minulle, ettei heidän perhe käy  juuurikaan ravintoloissa syömässä, koska useimmiten pettymys on niin suuri - kotona ruoka on niin paljon parempaa. Eri asia on tietenkin tasokkaat ravintolat, mutta niissä lapsiperheet käyvät hyvin harvoin. Lopuksi toistan äitien tekemän ruoka -mainoksen kulunutta fraasia: hyvä ruoka, parempi mieli.

sieniin vielä tuorejuusto joukkoon, nam

Suppilovahveroilla täytetty lihamureke

800 g nauta-sikajauhelihaa tai naudanjauhelihaa
2        kananmunaa
1,5 dl kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
1-2     sipulia silputtuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl    persiljaa tai lipstikkaa hienonnettuna
1 rkl   jauhettua maustepippuria
2,5 tl  sienisuolaa (tai 1,5 tl suolaa)
2 tl     paprikajauhetta
2 tl     korianterijauhetta

suppilovahverotäyte:
15-20 g kuivattuja suppilovahveroita (tai 0,5 l tuoreita sieniä)
1           sipuli hinonnettuna
(1          porkkana raastettuna)
1 tl        sipulisuolaa (tai o,5 tl suolaa)
1 tl        jauhettua maustepippuria (tai hieman vähemmän mustapippuria rouhittuna)
100 g    tuorejuustoa
0,5 dl    persiljaa tai lipstikkaa silputtuna

Laita kuivatut sienet likoamaan. Sekoita kananmunat, kerma ja Pofiber keskenään ja jätä ne turpoamaan.

Silppua täytteen ja murekkeen sipulit eri kippoihin. Kuullota murekkeen sipuleita pieni hetki ja lisää valkosipuli joukkoon kuullottumaan. Kaavi sipulit pannulta pienelle lautaselle odottamaan. Valuta turvotetut sienet ja purista ylimääräinen neste niistä. Hienonna sienet. Kuullota tämän jälkeen sipuleita täytettä varten, lisää valkosipulit ja sienisilppu (ja porkkanaraaste) ja anna niiden kuulottua. Kumoa ne pieneen kulhoon. Mausta täyte sipulisuolalla ja maustepippurilla. Sekoita täytteeseen lopuksi tuorejuusto ja persilja. Vaivaa käsin murekkeen kaikki ainekset sekaisin.

Murekkeen voit joko tehdä voideltuun leipävuokaan tai uunivuokaan:

Leipävuokaan valmistaessasi taputtele reilu puolet mureketaikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää täyte keskellä olevaan koloon. Muotoile lopusta mureketaikinasta levy täytteen päälle. Painele kevyesti mureke kokoon.

Valmistaessasi murekkeen uunivuokaan, taputtele mureketaikina voipaperin päällä suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä täyte levylle, jättäen reunoille tyhjää tilaa. Pyöräytä mureke kokoon voipaperin avulla. Taputtele päädyt kiinni. Nosta mureke voipaperia hyväksi käyttäen uunivuokaan. Taputtele vielä muotoonsa. Voit laittaa uuniin kasviksia kypsymään samaan aikaan murekkeen kanssa.

Paista mureketta noin 45 minuuttia 200 asteessa. Anna murekkeen asettua folion alla noin 10 minuttia uunista pois ottamisen jälkeen. Leikkaa parin sentin siivuiksi.

1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää, mutta ei saa sekoittaa kahta elintarvikefirmaa keskenään. Saarioinen="äitien tekemää ruokaa" ja Atria="hyvä ruoka,parempi mieli". :-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...