maanantai 29. kesäkuuta 2015

Grillattua maapähkinä-jogurttikanaa ja porkkanatsatsikia


Grillattu maapähkinä-jogurttikana on mureaa ja lempeän makuista. Porkkanatsatsiki sopii ihanasti grillatun ruoan kanssa. Koska broileri on hyvin mietoa, se tarjotaan maapähkinä-jogurttikastikkeen kera. Hmmm, hyvää sanoivat mieheni. Niin minustakin.

Minä niin tykkään maustamattomasta jogurtista. Kun jogurtti on ihanan täyteläistä sellaisenaan, sitä ei tarvitse erikseen valuttaa. Kypsennetty broileri on pehmeää, mutta mureuttamalla siitä saa samettisen pehmeää. Jogurtti mureuttaa broilerin lihan. Jotta broileri mureutuu kunnolla, sen täytyy olla jogurttimarinadissa yön yli, jopa vuorokauden. Kun otat broilerin marinadista, ylijäävä marinadi tulee hävittää. Jos haluat käyttää marinadia broilerin voiteluun grillauksen aikana, sinun tulee etukäteen marinadia valmistaessa ottaa siitä vähän talteen erilliseen astiaan ennen kuin laitat broilerin marinadiin.

Maapähkinä-jogurttikastike on niin herkullista, että aion tehdä siitä toisen version grillatulle banaanille. Mainio kastike, joka sopii monenlaisen grilliruoan kanssa: broilerin, porsaan lihan, kalan ja hedelmien kanssa. Kastike on muuntautumiskelpoinen ja sitä voi hyvin maustaa omien mieltymysten mukaan.

Porkkanatsatsiki on hieman kuivempaa kuin perinteinen kurkkutsatsiki. Porkkanatsatsikiin voi lisätä jogurttia, mikäli haluat siitä perinteisempää ja enemmän kastikemaista. Tarkista tällöin salaatin makua ja lisää mausteita tarvittaessa. Meidän perheessä tykättiin tästä salaatista todella paljon juuri näin, mehevänä. Vaikka tsatsikiin ei kuulu pähkinät, voi niitäkin lisätä salaattiin – pähkinäinen ateriakokonaisuus. En tällä kertaa laittanut niitä, mutta saatan laittaa ensi kerralla.

Olen kampanjayhteistyössä Juustoportin kanssa ja käytin resepteissä Juustoportin Vapaan lehmän AB-jogurttia. Hyvää ja hyvällä omallatunnolla.
Juustoportin Vapaan lehmän tuotteet ovat hyvän omantunnon tuotteita, sillä Vapaan lehmän tiloilla kiinnitetään erityistä huomiota lehmien hyvinvointiin ja luontaisiin tarpeisiin. Kaikki vapaat lehmät ovat pihatossaan vapaita, eli millään Vapaan lehmän tilalla lehmät eivät ole kytkettyjä parteen kuin hoitotoimenpiteiden ajaksi. Pihaton neliömäärän määrittelee hyvinvointitukimääritelmät. Vapaan lehmän tiloilla minimitila on laissa vaadittua suurempi siten, että kaikille eläimille on oma makuuparsi. Tällöin laumaeläimen tapaan kaikki mahtuvat makaamaan yhtä aikaa parressaan, eikä kenenkään tarvitse maata lattialla. Vapaat lehmät syövät rehussaan apilaa, mutta muuten rehu ei ole luomutuotettua. Osalla Vapaan lehmän tiloista on ulkoilumahdollisuus, mutta ei vielä kaikilla. Juustoportti ja Vapaan lehmän tilat tekevät yhteistyötä lehmien hyvinvoinnin ja terveyden varmistamiseksi.

Vapaan lehmän maito sijoittuu luomun ja normimaidon väliin, sekä vaatimuksiltaan, että hinnaltaan. Juustoportin Vapaan lehmän tuotteita ovat: maito, kerma, AB-jogurtti, kermaviili.


Maapähkinä-jogurttikana


600–800 g broilerifileitä

marinadi
2 dl Juustoportin Vapaan lehmän AB-jogurttia
1     sipuli hienonnettuna
2     valkosipulia hienonnettuna
0,5  chili hienonnettuna
0,5 dl maapähkinävoita
0,5 dl limenmehua
mustapippuria

pinnalle
limenmehua tai raastettua limenkuorta
suolaa ja mustapippuria

Maapähkinä-jogurttikastike

2 dl  Juustoportin Vapaan lehmän AB-jogurttia
2 rkl limenmehua
2 rkl maapähkinävoita
1 tl   inkivääriä hienonnettuna

koristeeksi
suolapähkinöitä tai maapähkinöitä rouhittuina

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jos haluat voidella fileitä grillauksen aikana marinadilla, ota sitä vähän erilliseen kippoon talteen. Pyörittele broilerifileitä marinadissa. Laita broilerit marinadin kera joko kannellisessa kulhossa tai kaksinkertaisessa pakastepussissa jääkaappiin marinoitumaan yön yli tai vähintään kahdeksi tunniksi.

Sekoita maapähkinä-jogurttikastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku. Koristele rouhituilla suolapähkinöillä. Laita kastike jääkaappiin fileiden grillaamisen ajaksi.

Ota broilerit marinadista ja pyyhi ylimääräinen marinadi lihasta pois. Grillaa broilerifileet kypsiksi. Sipaise limen mehua tai ripottele limenkuorta fileiden pintaan. Ripottele lopuksi pintaan suolaa ja mustapippuria. Tarjoa jogurttikastikkeen kera.


Porkkanatsatsiki


300 g porkkanoita raastettuna
1        omena raastettuna

kastike
3 dl    Juustoportin Vapaan lehmän AB-jogurttia
2        valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl   minttua hienonnettuna
2 rkl   oliiviöljyä
0,25 tl suolaa
mustapippuria

koristeluun
minttua

Sekoita porkkana- ja omenaraasteet keskenään. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku. Kaada kastike raasteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jos salaatti tuntuu liian kuivalta, lisää hieman jogurttia. Koristele mintun lehdillä. Laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.





*****


Yhteistyössä Juustoportti


4 kommenttia:

  1. Porkkanatsatsiki kuulostaa hauskalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanatsatsiki on hauskaa ja hyvää! Nyt vielä, kun kaupoista saa ihania uuden sadon porkkanoita.

      Poista
  2. Oli ihan pakko vilkaista, millaista on porkkanatsatsiki, sillä kaupoissa aikoinaan myyty porkkanasalaatti oli aivan taivaallista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vilkuilemaan! Minusta porkkanatsatsiki on ihanaa. Ohjetta voi helposti varioida oman maun mukaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...