keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Intialainen lammascurry & kurkkuraita

Lampaan tai karitsan luuttomasta paistista saa valmistettua lumoavan herkullista intialaista lammascurrya. Sen lisukkeeksi sopii (kukkakaali)riisin lisäksi intialainen kurkkuraita, joka muistuttaa kreikkalaisten tsatsikia. Lammascurryn voi valmistaa jopa pääsiäiseksi tuomaan vaihtelua lampaanviululle.



Luutonta lampaanpaistia myydään tuoreena ja pakastettuna. Ostin omani pakastettuna ja siksi sitä oli ensin sulatettava kaksi päivää jääkaapissa. Kokonainen paistini oli reilu kaksi kiloa painava ja päätinkin tehdä siitä kaksi eri ruokaa. Paistista voi toki tehdä yhden ainoan ruoan, koska se vaatii pitkää hauduttelua. Lampaanpaistia haudutetaan vähintään kolme tuntia ja karitsan paistia vähintään tunnin. Currya tai pataa varten paistista tulee poistaa kaikki kalvot, joka on jonkin verran aikaa vievää ja kilosta paistia jää helposti jäljelle 600–800 g lihaa. Aikatauluun on muistettava lisätä lihan ottaminen huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen ruoanlaittoa, mieluummin kaksi tuntia ennen. Kun lihan lämpötila on lähempänä huoneenlämpöä, liha pysyy mehevänä kypsennettäessä. Lihaa ruskistaessa kannattaa siinäkin olla kärsivällinen ja paistaa se useassa erässä, jotta liha ruskistuu, eikä vain poreile omassa nesteessään, siten kuivu ja jää tylsän harmaaksi. Kaikesta tästä vaivasta huolimatta tai sen ansiosta lopputulos on järisyttävän hyvää!

Kävin hiljan työväenopiston monipuolinen karitsanliha -kurssin, jolla tein tätä ihanaa lammaspataa. Selailin vähän omia keittokirjojani ja yhdistin alla olevan reseptin ruokakurssin ja kirjojeni ajatuksista. Rogan Josh on pohjoisintialainen, kashmirilaisista lammasruoasta suosituimpia. Suosittelen lämpimästi! Mausteita siinä on melko paljon, mutta tarkan makuaistin omaavat lapseni sanoivat, ettei ruoka ollut silti liian voimakas tai tulinen. Minusta karitsapata oli maukasta ja lempeää. Aloitin lampaan valmistelun jo aamulla ottamalla sen huoneenlämpöön. Parin tunnin kuluttua touhusin paistin kimpussa luultavasti lähes tunnin, jotta sain kaikki kalvot ja muut nitkut lihoista. Tämän jälkeen tein mausteseoksen ja muut esivalmistelut. Ruskistin lihat, kuullotin sipulit, inkiväärin ja mausteet. Kaikki ainekset pataan ja sen jälkeen ulkoilemaan mieheni kanssa. Liha murenee ihanasti ajan kanssa, joten saimme päivälliseksi mahtavaa intialaista lammaspataa. Kiirettä ei tämän ruoan kanssa kannata pitää.


Intialainen lammascurry – Rogan Josh


1 kg    luutonta lampaan- tai karitsanpaistia (myös muut lampaanlihan osat käyvät)
2         sipulia hienonnetuina
3         valkosipulinkynttä hienonnettuina
1,5 rkl inkivääriä raastettuna
2,5 dl  maustamatonta jogurttia
1 dl     vettä
2         laakerinlehteä
0,75 tl suolaa

mausteseos:
2 tl korianterijauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustaa tai vihreää kardemummaa
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl neilikkaa

koristeeksi:
korianteria tai minttua hienonnettuna

Ota liha kaksi tuntia ennen ruoanvalmistusta huoneenlämpöön. Poista lihasta kalvot ja kuutioi se.

Sekoita mausteet keskenään ja rouhi ne huhmareessa hienoksi. Ruskista lihakuutiot useassa erässä ja kumoa ne isoon pataan. Kuullota sipulia pari minuuttia, lisää joukkoon valkosipuli, inkivääri, laakerinlehdet ja mausteseos. Kääntele seosta pannulla pieni hetki ja kumoa ne pataan lihan joukkoon. Sekoita joukkoon vielä jogurtti, vesi ja suola. Peitä kannella ja anna karitsanpaistin hautua vähintään tunnin ja lampaan vähintään kolme tuntia.

Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Kypsymisen loppuvaiheessa voi lientä keittää hieman kasaan ottamalla kannen pois padan päältä. Siirrä ruoka tarjoiluastiaan ja koristele korianterilla.


Kurkkuraita


2 dl jogurttia
puolikas kurkku karkeaksi raastettuna
1     valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl minttua hienonnettuna
0,5 tl   juustokuminaa
0,5 tl   paprikajauhetta
0,5 tl   suolaa
mustapippuria

tarvittaessa: 
pieni ripaus makeutusta

Laita kurkkuraaste siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna valua hetken. Purista lopuksi kurkusta ylimääräinen neste pois.

Sekoita kaikki raitan ainekset keskenään. Tarkista maku. Laita kurkkuraita jääkaappiin makuuntumaan ainakin puoleksi tunniksi.




4 kommenttia:

  1. Miten mausteista tää on? Ei haittaa jos on voimakkaanma mausteista, päin vastoin. Entä jos on sellasia kokonaisia kardemummia nii miten niiden kaa pitää tehdä jos haluu käyttää niitä? Ku mullon sellasia iso säästöpussi enkä viitsis hankkia jauhettua varta vasten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Curry on mausteinen, mutta ei tulinen. Tulisuutta voi lisätä suurentamalla esimerkiksi cayennepippurin määrää. Minusta curry on lempeän makuinen, mutta jos ei ole tottunut kovin mausteisen, voi maun kokea myös vahvana.

      Kardemummat ovat parhaita nimenomaan kokonaisina ja huhmareessa hienonnettuna. Jos sinulla ei ole huhmaretta, koita hienontaa esimerkiksi perunanuijalla korkalaitaisessa purkissa. Käytä ihmeessä jo kotona olevia mausteita. Voit myös vaihdella mausteita toisiin makusi ja kaapin sisällön mukaisesti.

      Poista
  2. Säkin täälä just curryilet! Kivaa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...